Interski kongres - Austrija 2011

Interski kongres - Austrija 2011

INTERSKI KONGRES 2011.
St. ANTON, AUSTRIJA 15-22.01.11.
 
 

Interski kongres 2011 koji se u siječnju 2011. godine održao u Austrijskom St. Antonu bio je dosada najveći i najbolje organizirani Interski kongres. Na kongresu su nastupili predstavnici iz 40 zemalja članica Interski International, a ukupno je akreditirano vise od 2.000 sudionika. I za hrvatsko skijanje i HZUTS ovaj je kongres bio do sada najuspješniji i najkvalitetnije realizirani nastup.
Domaćin se primjerno pripremio za realizaciju ovako značajnog i velikog događaja.

Za razliku od prakse prethodnih kongresa, u St. Antonu je promijenjen način rada na workshopovima. Sudionici su od 10 do 13 sati proveli u radu na jednom worshopu, te nisu mogli sudjelovati na nekom drugom. To je omogućilo kvalitetniji rad na workhopu jer sudionici praktično nisu mogli mijenjati po volji workshopove, sto je bilo na prijašnjim kongresima moguće. Novost su bila i jutarnja predavanja, na kojima su se potencijalni sudionici pojedinih workshopova mogli informirati o sadržaju izabranog workshopa. Zbog takve organizacije, workshopovi su bili brojniji, sudionici su provodili više vremena u istoj grupi, sto je intenziviralo međusobnu interakciju i povećalo broj pitanja.
Vidljiva je bila velika razlika u pristupu i načinu rada različitih zemalja. Njemački i švicarski demonstratori imali su vrlo detaljno razrađene workshopove, teorija, prikaz teme, demonstracija i biomehanika. Iako djelomično prerastegnuta i zato djelomično dosadna, izlaganja su bila dobro primljena od strane sudionika.
Od nekih zemalja se vise očekivalo. Franzuzi i Talijani djelovali su neorganizirano i neatraktivno. Nekoliko daljnjih zemalja je bez puno priče vodilo grupe po različitim terenima, gdje su demonstrirali svoje škole skijanja, vise se skijajući nego prenoseći informacije svojih škola.
Intenzivirani su workshopovi snowborda i telemarka te rada sa osobama s invaliditetom.

Hrvatski nastup bio je u cijelosti na najvišoj razini, a vrhunski su bili i svi pojedini dijelovi nastupa, i to predavanja, workshopovi, show nastupi i Hrvatska večer.
Predavanja se organizirali Ozren Rađenovic, Ante Tudor i Pavle Zobundžija.
Predavaonice koje smo dobili za naša predavanja su bila premalene za broj zainteresiranih, što mi je sa čuđenjem i potvrđeno od organizatora. Naša predavanja su bila praćena sa velikim interesom, a diskusije su nakon predavanja pokazale da je internacionala zainteresirana za hrvatsko skijanje.
Workshopovi su održani s dvije teme - Hrvatska škola skijanja i Novi način učenja snowboarda uz pomoć skijaša, koji je razradio Igor Kecerin uz pomoć Mikija Toskića, hrvatskog demonstratora snowboarda. Taj pristup učenju snowboarda je vrlo dobro prihvaćen i ocijenjen.
Hrvatska škola skijanja je održana na tri jezika: Njemačkom, Engleskom i Talijanskom. Snowbord workshop je održan na Engleskom.
U realizaciji je sudjelovao cijeli Demo team i ostvarili su veliki uspjeh.
Show nastup se sastojao od tri nastupa tijekom večernjeg programa i nastupom na ceremoniji zatvaranja kongresa. Nastupi su bili izvrsni, te smo dobili mnogo pohvala i čestitki od članova drugih demo-teamova, trenera demo-teamova i organizacije.
Hrvatska večer na Interki kongresu bila je izvrsno organiziran i jako posjećena. Zahvaljujući sponzorima, gostima su ponuđeni hrvatski specijaliteti, a predstavnici Austrije, Slovenije, Argentine, Švedske, SAD-a, Njemačke , Kanade i mnogih drugih zemalja uživali su u piću i zabavi do dugo u noć. Članovi naše delegaciju bili su zvijezde zabavnih popodnevnih druženja i sljedećih dana, te su ostavili zapažen trag u zabavnom dijelu kongresa.
Na kraju mislim da je naš nastup na kongresu u St. Antonu najbolje pripremljen i realiziran nastup hrvatske delegacije na dosadašnjim Interski kongresima.

 

Dr. Josip Tucman