Interski kongres - Argentina 2015

INTERSKI KONGRES 2015 Ushuaia, Argentina

 

Hrvatski Demo Team i delegacija HZUTS-a vratila se s INTERSKI Kongresa iz daleke Argentine.

Na put smo krenuli 30.09. u večernjim satima i to automobilima iz Samobora gdje smo se okupili i spakirali (kod Frenkia naravno) do Milana od kuda je kretao prvi let.

Team je brojao 12 osoba. Demosi koji su nastupali (Ana-Maria Vučinić, Luka Dobrinić, Boris Petljak, Ivan Vučinić, Davor Puhak, Filip Tudor, Igor Kecerin, Franjo Jardas i Ivan Oreb), dva trenera (Danijel Jurković i Ivica Franjko) te moja malenkost.

Put dug preko 20 000 milja započeo je u 8 sati 31.09. iz Milana preko Madrida, Ria, Buenos Airesa pa do Ushuai-e i trajao je preko četrdeset sati. Zašto tako? Zato što je to bilo najjeftinije.

Nekoliko prijatelja (Sreki, Čedo, Vintar, Miho, Šalić) koji su osobno pomogli, nekoliko kredita na duži rok bez kamata opet od prijatelja koje moramo vratiti u sljedeće tri godine, par sponzora koji nam nisu okrenuli leđa (Powerade, Elan, Leki, Bolle, Sextner Dolomiten, Cocta) i Područni Zbor Nik Krčmar koji je većini svojih članova iz Demo Teama platio avionske karte. Toliko o sredstvima i budžetu.

Ushuaia-a, stvarno kraj svijeta. Najjužniji grad na svijetu i luka. Prije 15 godina bila je samo luka, s mornarima i noćnim damama. Tada su sagradili skijalište pola sata vožnje udaljeno od grada i sve se promijenilo. Razvio se turizam, luka još uvijek funkcionira u smanjenom obliku a dame su otišle.

U to vrijeme tamo je kraj zime s temperaturom nešto ispod nule. Zna puhati jak vjetar jer je skijalište u samoj blizini mora a onda se čini kao da je minus dvadeset.

Staze se protežu od 1057m pa do 195m što je najniže skijanje na svijetu. Solidna postrojenja, zasnježenje i moderni restorani totalna su suprotnost gradu koji je čista egzotika. Sklepan od kartona, lima, dasaka, obojan u boje koje su ostale od brodova, automobila i ostataka svega što možete zamisliti.

Po cestama blato do koljena jer se snijeg stalno topi a grad se nalazi na proplanku koji se proteže sve do mora. Sve to treba vidjeti i doživjeti što smo imali prilike u desetak dana koje smo proveli u Ushuai.

Doputovali smo prvi zajedno s Dancima. Argentinci, naravno kao domaćini već su se danima pripremali. To je bio pravi potez. Odličnih pet dana priprema na nastupnom terenu puno je značilo. U prijepodnevnim satima to je bio teren rezerviran za reprezentacije koje se pripremaju za Svjetski skijaški kup. Talijani, Nijemci, Švicarci, Norvežani, Šveđani, svi su u Ushuai. Janka, Hargin, Larsson, Jansrud, Kristijansen svi provode preko mjesec dana u Argentini na pripremama za nadolazeću sezonu.

Team je funkcionirao besprijekorno. Svaki dan treninzi od 9 do 15 sati, odmor, obilazak i razgledavanje grada i prije večere video analiza. U Argentini se jede vrlo kasno. Ne prije 21 sat a i u ponoć moguće je naručiti večeru. Uglavnom se jede meso i rakovi. Sve je vrlo ukusno. Cijene su kao i u Europi. Ništa jeftinije naročito u Ushuai koja je skuplja od Buenos Airesa.

Došao je i 06.09. dan otvaranja Kongresa. Svi su došli osim Francuske (Francuzi, Talijani i Austrijanci su istupili iz ISIA organizacije). 37 zemalja svijeta. Svaka zemlja nastupa s jednim show programom. Startamo abecednim redom. Teamovi broje od četiri člana pa do dvanaest. Argentinaca kao domaćina ima pedesetak. Mi nastupamo s devet demonstratora. Odskijali smo vrhunski. Brzo, s odličnim zavojem i bez grešaka. Dobili smo sve pohvale ostalih Teamova i sad nas svi gledaju drugim očima (iako se već na treninzima primijetila naša kvaliteta i uvježbanost). Nakon otvaranja zadnje pripreme za službeni dio jer nastupamo prvi u grupi s Andorom, Austrijom, Čileom, Češkom i Bugarskom. Na Team Captain mitingu doznajemo da imamo pet nastupa. To je novi moment i pokazuje neorganiziranost samog Kongresa. Puno izmjena u zadnji čas. Pripremamo tri show nastupa s odabranim muzikama (Franjo je bio zadužen izabrati i prilagoditi muziku našim nastupima). AC/DC i Metalica. To je bio naš izbor i pogodili smo ukus gledatelja. Odlična tri nastupa. Putna brzina najbrža od svih sudionika i vrhunski zavoj na rubnicima recept su za pohvale svih prisutnih. Poklapanja skoro pa idealna.i važan detalj, startali smo iza Austrije favorita INTERSKI-a i zasjenili ih boljom i atraktivnijom izvedbom. I nakon četvrtog i petog nastupa gdje je zadatak bio demonstrirati i objasniti nacionalnu školu skijanja (Danči je na odličnom Engleskom tumačio likove dok je Demo Team skijao) oduševili smo sve prisutne. Rezultat je bio 88 članova svih delegacija koji su došli prisustvovati našem work shopu što je daleko najveći broj cijelog Kongresa (normalan broj je 20 do 30 skijaša).

Postali smo hit INTERSKI-a. Pohvale sa svih strana. Trud i ulaganja su se isplatila. Pokazali smo svijetu kvalitetnu i modernu školu skijanja.

Od ostalih zemalja spomenuo bih izvrsne Švicarce (s malom opaskom da su se ponavljali), atraktivne domaćine s velikim brojem sudionika (uvijek su domaćini u puno većem broju od ostalih) te zanimljiv prikaz kako bi trebao izgledati vrtić na snijegu Talijanske ekipe (potpomognute SPM rekvizitima i najmodernijom opremom potrebnom za rad s najmlađim skijašima).

Sve što se događalo u sedam dana Interkski Kongresa smo snimili i prezentirat ćemo tokom mjeseca studenog na skijaškom partiju HZUTS-a, te na Državnom seminaru u Sextenu od 10.-13.12.2015. gdje je tema INTERSKI Kongres 2015 u Argentini.

I za kraj na samom zatvaranju demonstrirali smo skijanje na istom paru skija, dva Demonstratora okrenuta leđima jedan od drugog (Jardas i Oreb) sa stalnom promjenom onog koji vodi, i time stavili točku na "i" na naš nastup u Argentini.

Vidimo se ponovno 2019 u Bugarskoj koja je domaćin sljedećem Kongresu.

 

Dag Modrić